środa, 9 stycznia 2013

Kotleciki wegetariańskie z tofu i płatków owsianych

Dodatkiem do dzisiejszego obiadu był skutek robienia czystki w lodówce :) 




Porcja na 6 kotlecików

1/2 kostki tofu naturalnego
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka nasion chia (w najbliższym czasie przybliże wam "cudowność" niniejszego składnika)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
Pieprz, sól, bazylia
2 łyżki bułki tartej

Tofu zgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce. Dorzucić płatki, otręby, nasiona chia, jajko i przyprawy. Wymieszać. Odstawić na 30 minut. Czosnek przecisnąć i podsmażyć na oliwie. Dodać do wcześniej przygotowanej masy. Formować kulki, a następnie lekko rozgnieść, aby powstały okrągłe kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oliwie.



Takie kotleciki smakują również rewelacyjnie w formie pulpetów zalane sosem pomidorowym i zapieczone w piekarniku (jak już pewnie zdążyliście się zorientować, jestem miłośnikiem potraw zapiekanych w piekarniku). Nie jestem natomiast zwolennikiem potraw smażonych, więc rzadko będą pojawiać się przepisy na takowe, ale od czasu do czasu na pewno spróbuję również zaspokoić gusta smakoszy smażenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz