Pewnie jesteście zaskoczeni, że coś takiego jak kotleciki z pszenicy w ogóle istnieje, ale możecie mi wierzyć lub nie, moim zdaniem są to naprawdę jedne z najlepszych kotlecików wegetariańskich jakie kiedykolwiek jadłam (a jadłam ich już sporo). Gdyby ktoś mi powiedział o kotlecikach z pszenicy, jeszcze jakiś czas temu byłabym pewnie nastawiona sceptycznie, dlatego nie zamierzam was przekonywać o ich walorach smakowych i zdrowotnych, zachęcam po prostu, abyście sami spróbowali :)
Składniki:
1 szklanka pszenicy
1 ziemniak
1 jajko
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Tellofix
Bułka tarta (do panierowania)
Pszenicę ugotować i zostawić na noc w wodzie.
Ziemniaka ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie. Pszenicę odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa wraz z ziemniakiem. Do masy dodać jajko, cebulkę, czosnek i przyprawy.
Kotleciki powinny być dobrze przyprawione, ponieważ podczas pieczenia wchłaniają przyprawy.
Formować kotleciki i panierować w bułce tartej.
Smażyć na oliwie.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz