niedziela, 17 marca 2013

Conchiglioni (muszelki) ze szpinakiem w sosie z pomidorów

Dziś prezentuję wam jedno z najlepszych dań kuchni włoskiej - smakowite i bardzo eleganckie :) Najlepiej wychodzi mojej mamusi, ale spróbowałam zmierzyć się z postawionym przez nią wyzwaniem i chyba wyszło całkiem nieźle. Myślę, że muszelki pozostawiają olbrzymie pole kreatywnego manewru, dzięki czemu każdy może znaleźć ulubione nadzienie dla siebie. Moja dzisiejsza propozycja do nadzienie ze szpinaku z suszonymi pomidorami, ale równie smakowitą kombinację stanowi szpinak z fetą. 








Na ok. 20 muszli

Składniki: 
450 g mrożonego szpinaku
1 słoiczek pomidorów szuszonych
5 ząbków czosnku
2 puszki pomidorów w całości
1 cebula
3 łyżki oliwy
Tellofix
Sól morska
Pieprz czarny mielony
Bazylia

Przygotować nadzienie ze szpinaku. Szpinak wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy. Poddusić tak, aby się rozmroził. Suszone pomidory pokroić w paseczki i dorzucić do szpinaku. Wcisnąć 3 ząbki czosnku. Przyprawić tellofixem.

Przygotować sos z pomidorów. Cebulkę i czosnek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie.  Pomidory z puszki pokroić w kostkę i dodać do cebulki i czosnku. Wlać pozostały w puszce sos. Poddusić ok. 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią.

Sos pomidorowy wylać do naczynia żaroodpornego. Muszelki ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (Ważne: nie mogą być za miękkie!). Nadziewać przestudzone muszelki przygotowanym nadzieniem szpinakowym i układać na sosie pomidorowym. Posypać potartą mozzarellą i zapiec w piekarniku przez ok. 25 minut. 

Smacznego!







1 komentarz:

  1. Przepyszne!!! Ciekawe czy mi takie dobre wyjda :D

    OdpowiedzUsuń