Na ok. 20 muszli
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku
1 słoiczek pomidorów szuszonych
5 ząbków czosnku
2 puszki pomidorów w całości
1 cebula
3 łyżki oliwy
Tellofix
Sól morska
Pieprz czarny mielony
Bazylia
Przygotować nadzienie ze szpinaku. Szpinak wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy. Poddusić tak, aby się rozmroził. Suszone pomidory pokroić w paseczki i dorzucić do szpinaku. Wcisnąć 3 ząbki czosnku. Przyprawić tellofixem.
Przygotować sos z pomidorów. Cebulkę i czosnek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Pomidory z puszki pokroić w kostkę i dodać do cebulki i czosnku. Wlać pozostały w puszce sos. Poddusić ok. 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią.
Sos pomidorowy wylać do naczynia żaroodpornego. Muszelki ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (Ważne: nie mogą być za miękkie!). Nadziewać przestudzone muszelki przygotowanym nadzieniem szpinakowym i układać na sosie pomidorowym. Posypać potartą mozzarellą i zapiec w piekarniku przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Przepyszne!!! Ciekawe czy mi takie dobre wyjda :D
OdpowiedzUsuń