wtorek, 5 marca 2013

Spaghetti w kremowym sosie z pstrągiem i kaparami

Mojej dzisiejszej propozycji z pewnością nie można określić mianem "niskokalorycznej" - przynajmniej w moim odczuciu :) Uważam jednak, że od czasu do czasu można trochę zaszaleć i zgodnie ze słowami powiedzenia, że "szczęśliwi ludzie kalorii nie liczą", pozwolić sobie na odstępstwo od reguły. Ale tylko czasami :)




Porcja na 3 osoby
ok. 400 g spaghetti 

Sos:
200 g świeżego pstrąga łososiowatego
300 ml słodkiej śmietanki 18%
3 łyżki oliwy z oliwek
4-5 ząbków czosnku
Mały pęczek świeżej zielonej pietruszki
ok. 20 kaparów
100 g serka topionego
Sól morska
Czarny pieprz świeżo mielony
1/2 avocado

Oliwę wlać na patelnię. Pstrąga umyć i odciąć skórę. Pokroić na kawałki (ok. 2-3 cm). Wrzucić na patelnię. Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć na patelnię. Pietruszkę drobno posiekać i również wrzucić do ryby. Kapary przekroić na pół i wsypać na patelnię. Poddusić ok. 3-4 minuty. Zalać śmietanką i zagotować, aby sos zgęstniał. Serek topiony rozdrobnić i dodać do sosu. Jeśli całość będzie zbyt gęsta można dodać mleka. Przyprawić. 

Ugotowane spaghetti wymieszać z sosem i podawać udekorowane plasterkami avocado i posypać jeszcze po górze świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mam nadzieje ze ktos taki jak Ty niedługo zastąpi przereklamowanego Pascala Okrase czy Makłowicza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam i do zobaczenia w TV

    OdpowiedzUsuń
  2. Młoda ładna i taka zdolna.....hohoho

    OdpowiedzUsuń