czwartek, 21 marca 2013

Gratin dauphinois czyli ziemniaki po francusku

Dziś chcę zaprezentować wam jedno z wykwintniejszych dań, w którym rolę główną odgrywają ziemniaki. Zaskoczeni? Pewnie nie, bo wcześniej przeczytaliście już tytuł, a sam fakt, że w tytule znajduje się słowo związane z Francją już pewnie nadaje wykwintności :) Jak widać nawet coś tak banalnego i tradycyjnie polskiego jak ziemniaki da się przygotować w wyjątkowy i elegancki sposób. 




Porcja na dwie osoby

Składniki:
4-5 średniej wielkości ziemniaków (ok. 450 g)
300 ml mleka 3,2%
100 ml śmietany kremówki (ja czasami używam 18%)
8 szczypt gałki muszkatołowej
100 g tartego sera mozzarella (lub jakiegoś bardziej aromatycznego, w zależności od preferencji)
1 ząbek czosnku
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony

Ziemniaki obrać ze skóry i umyć. Następnie pokroić na plasterki o grubości ok. 2 mm. Po pokrojeniu ziemniaków na plasterki nie należy ich płukać, aby nie wypłukać skrobi. 
Na średnim ogniu zagotować mleko i śmietankę. Wrzucić ziemniaki i przyprawić. Gotować pod przykryciem przez około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać ser, wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku przez około 30 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz