czwartek, 7 marca 2013

Thai noodles

Dziś chcę zaprezentować wam jedno z moich ulubionych dań kuchni tajskiej przygotowane oczywiście przy ograniczonych zasobach polskich sklepów spożywczych. Na szczęście wiele rzeczy można znaleźć na Internecie lub co jeszcze wspanialsze przywieź jako pamiątkę z podróży. Mnie udało się zakupić kilka ciekawych przypraw podczas wyjazdu do Australii - niestety, została mi już tylko jedna :(

Tak czy inaczej, aby przygotować potrawę, która choć trochę będzie przypominać danie kuchni tajskiej, trzeba zaopatrzyć się w mleko kokosowe, sos sojowy i przynajmniej mieszankę przypraw orientalnych (imbir, cynamon, curry, kurkuma, kminek, chilli, kolendra). Nie wiem, czy jesteście świadomi walorów mleka kokosowego i innych produktów kokosowych (jak np. olej kokosowy). Chodzi mi tutaj nie tylko o walory smakowe, które oczywiście są zachwycające, ale przede wszystkim o jego wartości odżywcze. Mleko kokosowe dostarcza do naszego organizmu kwasy tłuszczowe, które wspomagają produkcję energii, dzięki której komórki w naszym mózgu funkcjonują prawidłowo. Jest niezwykle bogate w aminokwasy i witaminę C. Jego wartość jest naprawdę niezastąpiona, dlatego warto pamiętać o tym, aby wprowadzać je do swojej diety. 






Porcja na 3 osoby
250 g makarony typu "noodles"

Sos:
Tajska mieszanka mrożonych warzyw
5 łyżek mleka kokosowego z puszki
3-4 łyżki sosu sojowego
Mieszanka przypraw orientalnych
1-2 łyżki sosu sweet chilli 
3 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)

Mieszankę warzyw poddusić na oleju. Dodać sos sojowy i mleko kokosowe. Poddusić ok. 5 minut. Dodać sos sweet chilli i przyprawy.

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją (zalać wrzątkiem na ok. 4 minuty). Sos można wymieszać z makaronem lub nałożyć na górę. Całość udekorować kiełkami i pietruszką. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz