wtorek, 19 marca 2013

Kasza jaglana z mlekiem kokosowym i szpinakiem

Kasza jaglana niestety nadal nie zdobyła popularności na polskich stołach. Ogólnie rzecz biorąc, wiele osób unika kaszy z obawy przed tym, że trudno ją przygotować. Nie wszyscy muszą lubić kaszę - to oczywiste, jednak od czasu do czasu warto wprowadzić ją do diety ze względu na jej walory zdrowotne. Kasza jaglana powstaje z ziarna prosa i jest niezwykle bogata w witaminy (szczególnie witaminy z grupy B) i minerały (fosfor, wapń i żelazo). Zawiera całe mnóstwo błonnika i krzemu, czyli z pewnością wskazana jest w przypadku osób, które chcę zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Doskonale wpływa na stan włosów i paznokci, poprawia odporność organizmu oraz zalecana jest w przypadku osób walczących z nowotworami. 

Kasza jest świetną alternatywą dla ziemniaków i ryżu, tym bardziej ze względu na jej wartości odżywcze. Ponieważ osobiście bardzo lubię eksperymentować w kuchni, myślę, że warto czasami spróbować zrobić coś nowego, zaskoczyć siebie i swoich bliskich, tym bardziej, jeśli taka kulinarna niespodzianka może być smaczna i zdrowa. 




Składniki:
1 szklanka suszej kaszy jaglanej
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki gęstego mleka kokosowego 
Sos sojowy
Curry
Sól morska
1/2 szklanki kukurydzy
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odstawić.
Oliwę zagrzać na patelni. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na patelnię i poddusić aż lekko zmięknie. Wcisnąć czosnek. Liście szpinaku umyć i odsączyć. Wrzucić na patelnię. Poddusić ok. 3 minuty. Dodać kukurydzę i ugotowaną kaszę. Na małym ogniu całość lekko podsmażyć. Dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Przyprawić curry i sosem sojowym. Można dodać odrobinę soli i czarnego pieprzu świeżo mielonego. 





Naprawdę polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz