Kasza jest świetną alternatywą dla ziemniaków i ryżu, tym bardziej ze względu na jej wartości odżywcze. Ponieważ osobiście bardzo lubię eksperymentować w kuchni, myślę, że warto czasami spróbować zrobić coś nowego, zaskoczyć siebie i swoich bliskich, tym bardziej, jeśli taka kulinarna niespodzianka może być smaczna i zdrowa.
Składniki:
1 szklanka suszej kaszy jaglanej
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki gęstego mleka kokosowego
Sos sojowy
Curry
Sól morska
1/2 szklanki kukurydzy
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odstawić.
Oliwę zagrzać na patelni. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na patelnię i poddusić aż lekko zmięknie. Wcisnąć czosnek. Liście szpinaku umyć i odsączyć. Wrzucić na patelnię. Poddusić ok. 3 minuty. Dodać kukurydzę i ugotowaną kaszę. Na małym ogniu całość lekko podsmażyć. Dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. Przyprawić curry i sosem sojowym. Można dodać odrobinę soli i czarnego pieprzu świeżo mielonego.
Naprawdę polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz