Dzisiejsza propozycja jest szybka i smakowita. Wykorzystałam tagliatelle z semoliną, która moim zdaniem dodaje wartości smakowych i sprężystości makaronowi. Spróbujcie sami. Oczywiście tradycyjne tagliatelle również doskonale się nadaje do przygotowania niniejszej potrawy.
Składniki:
1 duży bakłażan
10-15 pomidorków koktajlowych
4-5 ząbków czosnku
3-4 łyżki masła
Kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej bazylii
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony
Szczypta papryczki peperoncino
Parmezan (do posypania)
Listki świeżej pietruszki (do dekoracji)
Umyć bakłażana i pokroić w średniej wielkości kostkę. Zasypać kilkoma szczyptami soli i odstawić na 15-20 minut. Następnie opłukać wodą i osuszyć na ręczniczku.
Masło roztopić na patelni, wrzucić czosnek pokrojony w plasterki, peperoncino i bazylię. Podsmażyć. Dodać bakłażana. Poddusić (jeśli trzeba można dodać trochę masła). Pomidorki pokroić na ćwiartki i wrzucić do bakłażana. Poddusić jeszcze ok . 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić do przygotowanego na patelni sosu. Dokładnie wymieszać. Podawać z parmezanem i pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz