Składniki na ok. 15 pulpetów:
1 średniej wielkości cukinia
300 g tofu naturalnego
4-5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka nasion chia
Pieprz ziołowy
Sól morska
4 ząbki czosnku
1 jajko
Bazylia suszona
1 średniej wielkości cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
Bułka tarta
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce. Lekko odcisnąć z wody. Tofu zetrzeć na tarce i połączyć z cukinią. Dodać płatki owsiane i nasiona. Cebulkę i czosnek pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Wlać do przygotowanej mieszanki. Dodać jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Dosypać bułki tartej, jeśli masa jest zbyt wilgotna. Masa powinna mieć taką konsystencję, aby łatwo było formować z niej kulki.
Uformować kulki i piec w piekarniku przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
Sos pomidorowy:
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
Kilka listków świeżej bazylii
2 łyżki mąki
250 g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
3 łyżki słodkiej śmietanki (opcjonalnie)
Tellofix
Pieprz czarny świeżo mielony
Masło roztopić i wrzucić do niego czosnek pokrojony na plasterki i posiekaną bazylią. Poddusić. Dodać mąkę i dokładnie rozmieszać. Wlać przecier i zagotować, mieszając aż do zgęstnienia sosu. Przyprawić. Pozostawić, aby sos lekko ostygnął, a następnie zmiksować blenderem, dzięki czemu sos będzie gładki i kremowy. Można dodać odrobinkę słodkiej śmietanki.
Pulpety zalać sosem i zapiekać w piekarniku ok. 20 minut. Można posypać po górze mozzarellą.
Inna możliwość: pulpeciki można zalać sosem przygotowanym ze świeżych pomidorków pokrojonych w drobną kostkę i podduszonych na oliwie i cebulce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz