Hummus z cieciorki z pieczoną marchewką
Dziś coś pysznego i bardzo zdrowego. Coś, co nadaje się do kanapek i krakersów. Humus z cieciorki stał się w ostatnim czasie bardzo popularny i mam nadzieję, że tak zostanie, ponieważ cieciorkę można swobodnie określić mianem "ziarenka zdrowia". Ponieważ uważam, że tylko pełnowartościowe i nieprzetworzone produkty mogą zapewnić nam zdrowie i urodę, spożywanie pokarmów takich jak cieciorka jest na pewno jednym z kroków do sukcesu. Cieciorka zawiera w sobie białko, które doskonale zastępuje białko zwierzęce. Jest skarbnicą wartości odżywczych i minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu, poprawia odporność, a ponadto ma świetny wpływ na włosy i jędrność skóry.
Do przygotowanie humusu można wykorzystać cieciorkę ze słoika lub ugotować ją samodzielnie w domu.
Składniki:
200 g gotowanej cieciorki
200 g marchewki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
Sól morska/himalajska
Pieprz Tellofix
Marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki. Skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
Po wyciągnięciu marchwi z piekarnika, wymieszać ją z cieciorką i pozostałymi składnikami. Dokładnie zmiksować. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz