piątek, 8 marca 2013

Hummus z cieciorki z pieczoną marchewką

Dziś coś pysznego i bardzo zdrowego. Coś, co nadaje się do kanapek i krakersów. Humus z cieciorki stał się w ostatnim czasie bardzo popularny i mam nadzieję, że tak zostanie, ponieważ cieciorkę można swobodnie określić mianem "ziarenka zdrowia". Ponieważ uważam, że tylko pełnowartościowe i nieprzetworzone produkty mogą zapewnić nam zdrowie i urodę, spożywanie pokarmów takich jak cieciorka jest na pewno jednym z kroków do sukcesu. Cieciorka zawiera w sobie białko, które doskonale zastępuje białko zwierzęce. Jest skarbnicą wartości odżywczych i minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu, poprawia odporność, a ponadto ma świetny wpływ na włosy i jędrność skóry. 

Do przygotowanie humusu można wykorzystać cieciorkę ze słoika lub ugotować ją samodzielnie w domu. 




Składniki:
200 g gotowanej cieciorki
200 g marchewki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
Sól morska/himalajska 
Pieprz Tellofix

Marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki. Skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. 
Po wyciągnięciu marchwi z piekarnika, wymieszać ją z cieciorką i pozostałymi składnikami. Dokładnie zmiksować. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz