Dziś prezentuję wam kolejną propozycję na quiche - moim zdaniem jedną z lepszych. Czasami, kiedy w lodówce znajdują się ograniczone zasoby i trzeba zrobić coś z niczego, efekty są najbardziej smakowite i zaskakujące. Oto jeden z nich.
1 masło
2 szklanki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
1 łyżeczka soli
2 łyżki wody
1 jajko
Wszystko zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Następnie wyłożyć na formę i zapiec przez ok. 15 minut w 180 stopniach.
Nadzienie:
300 g świeżego pstrąga łososiowatego
1 cukinia
3 łyżki oliwy z oliwek
15-20 kaparów (w zależności od preferencji)
Pieprz czarny
Tellofix
Czosnek (może być sproszkowany)
Zalewa:
1 szklanka mleka
3 jajka
Sól morska
Pieprz ziołowy
50 g serka topionego
Jajka i mleko dokładnie rozbełtać. Doprawić. Serek topiony pokroić w kostkę.
Pstrąga oddzielić od skóry i pokroić w kostkę/kawałki ok. 2-3 cm i podsmażyć na oliwie. Cukinię umyć i pokroić w plastry ok. 0.5 cm. Dodać do pstrąga i dusić ok. 5-7 minut. Wrzucić kapary. Doprawić. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać nadzieniem tak, aby nie przelało się poza brzegi ciasta. Posypać serkiem topionym. Zapiekać ok. 20 minut w 180 stopniach.
Serek topiony można również zmiksować na gładko z zalewą lub zastąpić go fetą i również rozsypać po górze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz