poniedziałek, 4 marca 2013

Quiche z pstrągiem łososiowatym i cukinią

Patrząc na pogodę za oknem, najchętniej wyszłabym na spacer, ale ponieważ mam dziś sporo pracy, jedyny relaks, na który mogę sobie pozwolić to chwila na blogu. 

Dziś prezentuję wam kolejną propozycję na quiche - moim zdaniem jedną z lepszych. Czasami, kiedy w lodówce znajdują się ograniczone zasoby i trzeba zrobić coś z niczego, efekty są najbardziej smakowite i zaskakujące. Oto jeden z nich. 





 Składniki na ciasto:
1 masło
2 szklanki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
1 łyżeczka soli
2 łyżki wody
1 jajko

Wszystko zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. 
Następnie wyłożyć na formę i zapiec przez ok. 15 minut w 180 stopniach. 

Nadzienie:
300 g świeżego pstrąga łososiowatego 
1 cukinia
3 łyżki oliwy z oliwek
15-20 kaparów (w zależności od preferencji)
Pieprz czarny
Tellofix 
Czosnek (może być sproszkowany)

Zalewa:
1 szklanka mleka
3 jajka
Sól morska
Pieprz ziołowy
50 g serka topionego

Jajka i mleko dokładnie rozbełtać. Doprawić. Serek topiony pokroić w kostkę. 

Pstrąga oddzielić od skóry i pokroić w kostkę/kawałki ok. 2-3 cm i podsmażyć na oliwie. Cukinię umyć i pokroić w plastry ok. 0.5 cm. Dodać do pstrąga i dusić ok. 5-7 minut. Wrzucić kapary. Doprawić. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać nadzieniem tak, aby nie przelało się poza brzegi ciasta. Posypać serkiem topionym. Zapiekać ok. 20 minut w 180 stopniach. 

Serek topiony można również zmiksować na gładko z zalewą lub zastąpić go fetą i również rozsypać po górze. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz