piątek, 22 marca 2013

Ratatouille

Jakiś czas temu obiecałam wam, że podzielę się z wami kilkoma pomysłami kulinarnymi przywiezionymi z Cypru. Zaprezentowałam już Tortellini z sosem Napoli ze świeżych pomidorów, a dziś chcę podzielić się z wami kolejną doskonałą, smakowitą i zdrową potrawą o wdzięcznej nazwie Ratatouille (tak, czyta się tak samo jak tytuł znanej bajki). Wbrew pozorom przygotowanie dobrego Ratatouille nie jest wcale takie proste. Przyznam się, że moje pierwsze zdecydowanie nie było doskonałe, dlatego należy postępować zgodnie ze wskazówkami, aby nie przygotować warzywnej "ciapy". Jednym z najważniejszych elementów przepisu jest to, aby warzywa dusić osobno, ponieważ tak naprawdę każde z nich wymaga innego czasu, aby zrobić się miększe! 

Jeśli o mnie chodzi, ratatouille mogłabym jeść samo i to w niemałych ilościach ;) Jednak oprócz tego ratatouille stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju dań: do ryb, do mięsa, do ryżu i kaszy. Na przykład jutro zamierzam podać swoim gościom między innymi kaszę jaglaną z mlekiem kokosowym, na którą przepis podałam już wcześniej, właśnie z ratatouille. 




Składniki:
2 cukinie
1 bakłażan
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
Kilka listków pietruszki
Kilka listków świeżej bazylii
4 duże pomidory
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony
Oliwa z oliwek

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć, a paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube paski. Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić przygotowaną cebulę, paprykę i czosnek. Dusić kilka minut tak, aby papryka była nadal lekko twarda i aby nie odchodziła z niej skórka. Dodać sól i pieprz. Warzywa przerzucić do innego garnka i przykryć pokrywką.

Teraz kolej na bakłażana: bakłażana umyć i pokroić w grube plastry. Zasolić i odstawić na 20 minut. Opłukać wodą i osuszyć. Plastry przekroić na pół. Podsmażyć na patelni tak, aby się zarumienił i zmięknął. Ponieważ bakłażan wchłania bardzo dużą ilość oliwy, w trakcie smażenia należy dodać ponownie odrobinę oliwy. Gotowego bakłażana wrzucić do garnka z papryką. 

I została nam cukinia: cukinię umyć i pokroić w grube plasterki. Wrzucić na patelnię. Podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kosteczkę. Kiedy cukinia lekko się zarumieni, wrzucić do niej cebulę. Jeszcze chwilkę poddusić. Cukinię wymieszać z pozostałymi warzywami. 

Bazylię i pietruszkę posiekać. Wrzucić do warzyw i wymieszać. Całość dusić jeszcze ok. 4-5 minut. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba. 






1 komentarz:

  1. Dzisiaj jadłam tę potrawe wiec polecam rewelacja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń