czwartek, 28 marca 2013

Farfalle w kremowym sosie z łososia

Moja dzisiejsza propozycja powstała dzięki przepisowi Karola Okrasy i przyznam szczerze, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zazwyczaj to Pascal bywa moją inspiracją, ale i Okrasie udało się powalić mnie na kolana. Prawdę mówiąc, obaj ci kucharze są świetnym dowodem na to, że można kochać jeść i gotować, a mimo to być w stanie zachować świetną sylwetkę. Osobiście uważam, że kucharze powinni promować zdrową kuchnię i właściwie zbilansowaną dietę poprzez proponowanie posiłków, które dostarczają do organizmu to, co jedzenie powinno dostarczać, czyli wartości odżywcze i energię dla ciała i mózgu, i to w tak atrakcyjny sposób, że ludzie będą podejmować właściwe decyzje związane z dietą. Dla mnie wartości smakowe są niezwykle ważne, jednak staram się pamiętać, jaki jest cel spożywania pokarmów. Pokarm to paliwo dla naszego organizmu, dlatego warto zwracać uwagę na to, jakiego paliwa używamy :)

Dzisiejsza propozycja z pewnością nie jest niskokaloryczna, ale myślę, że warto od czasu do czasu pozwolić sobie na takie szaleństwo. Przygotowanie niniejszej potrawy jest dość czasochłonne i wymaga koordynacji kulinarnej, jednak wierzcie mi: WARTO!




Składniki:
 500 g makaronu farfalle
200 g wędzonego łososia
500 ml słodkiej śmietanki 30%
80 g kaparów
2 szczypty peperoncino
200 g pomidorów w całości z puszki
1 cukinia
1 czerwona papryka
Sól morska
Pieprz czarny mielony
3 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
Kilka listków koperku
ok. 60 ml oliwy z oliwek

Paprykę czerwoną podzielić na cztery kawałki, wyciąć gniazda nasienne, posmarować oliwą i piec w piekarniku w 220 stopniach przez około 20 minut.
W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać odrobinę oliwy i zamieszać, aby makaron nie kleił się. 
Cukinię umyć i pokroić w plastry ok. 2-3 mm. 3 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, dodać plastry cukinii oraz 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą peperoncino. Chwilkę poddusić, a następnie przełożyć na talerz. 
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na tej samej oliwie co cukinię. Do cebuli dorzucamy czosnek pokrojony w kosteczkę. Pomidory pokroić w drobną kostkę i razem z sosem z pomidorów dodać do cebuli. Chwilę dusić, aby woda odparowała. 

W międzyczasie z piekarnika wyjąć papryką i zdjąć z niej skórkę. Można owinąć ją folią aluminiową, która po chwili ułatwi zdjęcie skórki. Następnie pokroić ją w drobną kostkę i wymieszać z posiekanym koperkiem, odrobiną oliwy z oliwek i soli. Kilka listków zostawić do dekoracji. 
Do odparowanych pomidorów wlać słodką śmietankę i dusić aż się zagęści od czasu do czasu mieszając. Dodać szczyptę peperoncino i kapary. Łososia pokroić w paseczki i dodać do sosu. Wymieszać. 

Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. 
Cukinię rozkładamy na talerzu, nakładamy makaron i dekorujemy mieszanką papryki i koperku oraz listkami koperku. 

Smacznego!!!!





1 komentarz:

  1. Naprawde warto !!!!!!!!!!!!!!!!!!! rewelacja !!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń