niedziela, 24 marca 2013

Deser z twarożkiem śmietankowym i truskawkami

Dzisiaj chcę podzielić się z wami przepisem mojej mamy, a jest to przepis na rewelacyjnie prosty, szybki i smakowity deser, który naprawdę można przygotować w kilka minut. Jak wiecie, ja uwielbiam spędzać czas na przygotowywaniu różnego rodzaju kreacji kulinarnych, ale wiadomo, że są chwile, kiedy naprawdę potrzebujemy zrobić coś bardzo szybko, nadal mimo wszystko nie rozczarowując oczekiwań swoich bliskich i gości, bo kiedy już raz postawimy poprzeczkę smakową wysoko, po prostu nie wypada jej obniżać :)




Składniki:
400 g herbatników
1 kostka masła
500 g twarożku śmietankowego mielonego
400 g świeżych truskawek
400 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
100 g płatków migdałowych

Herbatniki zmiksować. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wyłożyć na dno naczynia (np. naczynia żaroodpornego jak na lasagne). Na herbatniki wyłożyć twarożek. Truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić w ćwiartki. Rozłożyć na twarożku. 
Migdały lekko uprażyć. Połowę wysypać na truskawki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i rozłożyć na truskawkach. Posypać pozostałymi płatkami migdałów. Można dekorować świeżą mięta. 






2 komentarze:

  1. Trzeba zrobic :) niedlugo beda truskawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja ! Po prostu pycha !!!

    OdpowiedzUsuń