piątek, 15 marca 2013

Tagliatelle z cukinią i szpinakiem

Wiecie, wczoraj przeczytałam artykuł, dzięki któremu wiem, że to, co jem jest zdrowe i dobrze wpływa na mój organizm. Badania naukowe potwierdzają, że dieta śródziemnomorska, opierająca się na oliwie z oliwek i warzywach jest niezwykle korzystna, ponieważ obniża ryzyko zachorowania na choroby serca, chorobę wieńcową, cukrzycę i inne choroby neurodegeneracyjne, jak demencja, Alzheimer i Parkinson, co oczywiście oznacza, że dobrze wpływa na funkcjonowanie komórek w mózgu, dostarczając im potrzebnej energii. Nie potrzeba badań naukowych, aby stwierdzić, że podstawowe składniki diety śródziemnomorskiej są po prostu zdrowe i smaczne. Wystarczy również spojrzeć na statystyki dotyczące zarówno długowieczności i otyłości, aby wiedzieć, że kraje śródziemnomorskie dokonują dobrych wyborów dietetycznych. Chyba nikogo nie trzeba dłużej przekonywać...Być może Włosi, Grecy i Hiszpanie nie znają się na biznesie, ale z pewnością znają się na kuchni :)




Porcja dla 4 osób

Składniki:
2 cukinie
200 g świeżego szpinaku
1/2 kostki masła
10-15 pomidorków koktajlowych
Świeża bazylia
Pieprz czarny świeżo mielony
Szczypta peperoncino
Sól morska
Tellofix
4 ząbki czosnku
Parmezan (tarty)

Masło roztopić na patelni. Wcisnąć czosnek i podsmażyć go kilka chwil. Szpinak i cukinię dokładnie umyć. Cukinię pokroić w dość cienkie plasterki (ok. 2-3 mm) i wrzucić na patelnię razem ze szpinakiem. Poddusić ok. 5 minut. Pod koniec wrzucić pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Doprawić i lekko wymieszać. 

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu z solą i 1 łyżką oliwy z oliwek. Po odcedzeniu dodać do sosu i wymieszać. Jeśli trzeba, można dodać więcej masła. Podawać z parmezanem. 






1 komentarz: