poniedziałek, 11 marca 2013

Kotleciki z tofu i cukinii

Dziś prezentuję kolejną wersję wegetariańskich kotlecików. Ponieważ znam osoby, które twierdzą, iż kotleciki wegetariańskie bywają suche, dziś mam rozwiązanie dla takich maruderów. Przyznam szczerze, że smak tych kotlecików zaskoczył nawet mnie. Są przepyszne!!!



Porcja na ok. 12 kotlecików.

Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
180 g tofu naturalnego
2 łyżki płatków owsianych
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta papryczki peperoncino
2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki
Pieprz czarny 
1 jajko
Bułka tarta

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zasolić i odstawić na ok. 30 minut, a następnie dokładnie odcisnąć wodę. Tofu rozgnieść widelcem i wymieszać z oliwą. Dodać cukinię i resztę składników. Masa powinna być dość wilgotna, jednak jeśli wydaje wam się zbyt wilgotna, można dodać więcej płatków owsianych lub bułki tartej. Formować kulki. Panierować i lekko spłaszczyć. 
Krótko smażyć na oliwie. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz