Nie wiem, czy wszystkim wam znana jest sałata rzymska, ponieważ niestety nie zawsze dostępna jest w naszych polskich sklepach. Jednak jeśli kiedykolwiek będziecie mieć okazję ją kupić - czy to w Polsce, czy za granicą - przekonacie się, że jest to jedna z lepszych sałat zarówno pod względem smaku, chrupkości, świeżości, jak i wartości odżywczych.
Moją dzisiejszą propozycją jest lekka sałatka, która może stanowić dodatek do obiadu lub świetną przekąskę na lunch.
Składniki:
2 główki sałatki rzymskiej
1 marchewka
1/2 szklanki słodkiej kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
1/3 szklanki słupków migdałowych
Pieprz czarny świeżo mielony
Kilka listków świeżej bazylii
Sos:
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 szczypty bazylii
2 szczypty oregano
2 ząbki czosnku
Sól morska / tellofix
Sałatkę rzymską umyć i osuszyć. Pokroić i wrzucić do miski. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki. Marchewkę obrać, a następnie przy pomocy obieraczki zrobić wiórki z marchewki (ewentualnie można pokroić w słupki przy użyciu specjalnej tarki). Dodać kukurydzę. Migdały uprażyć i ostudzić. Dodać do sałatki. Bazylię posiekać i dodać do całości. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Sałatkę podawać na talerzach lub w miseczkach. Sos podawać w dzbanuszku. Sałatkę lepiej jest zalewać na świeżo.
Opcjonalnie: kawałki tuńczyka stanowią doskonały dodatek do niniejszej sałatki, szczególnie jeśli chcemy dostarczyć organizmowi więcej energii i kwasów tłuszczowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz